Ajankohtaista

22.9.2017Olkkari avattu!Lue lisää »30.8.2017PalveluseteliLue lisää »18.8.2017Partex-paja on palannut lomalta.Lue lisää »

Lounasruokala ja kahvila, aukioloajat

Kahvila Ma - To 9.00 - 14.00, Pe 8.00 - 13.00Lounas Ma - To 11:00 - 13:00, Pe 11.00 - 12.30  Osoite: Tarkastamonkuja 3

Yhteystiedot

IntoPajat ry
Tarkastamonkuja 3
55800 Imatra

Vaatekierrätys, Partex-paja
Tiilitehtaankatu 28
Vuoksenniska, Imatra
Avoinna: ma-pe klo 9-17

sposti: toimisto@intopajat.fi

Henkilöstön yhteystiedot:
löytyvät yhteystiedot välilehdestä.

Blogi

Porinoita pajalta

Sosiaalinen yliyrittäminen

Share |

Maanantai 17.3.2014 klo 16:37 - Mika Salminen


Sosiaalinen yliyrittäminen

 

Suomalaisten työpaikat ovat pääosin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, jotka työllistävät yrittäjän lisäksi kenties muutaman ulkopuolisen työntekijän. Suurista pörssiyhtiöistä poiketen pienten yritysten keskeisenä tavoitteena ei onneksi ole voiton maksimointi eikä toiminnan suuntaa muuteta vuosineljänneksittäin. Työllisyysasteen nostamiseksi ja palvelujen turvaamiseksi Näiden pk-yritysten merkitys palvelujen turvaamisessa on jatkossakin suuri. Tämän lisäksi tarvitaan kuitenkin muitakin keinoja ihmisten työllistämiseksi.

 

Sosiaalisesta yrittämisestä on viime vuosian pyritty saamaan yksi ratkaisu osatyökykyisten ja vaikeasti työllistyvien saamiseksi työelämään. Yrityksiä on pyritty saamaan sosiaalisiksi toimijoiksi mm. myöntämällä tiettyjä julkisia tukia erityisehdoin ja markkinoimalla sosiaalista statusta imagosyillä.

 

Miksi sosiaalinen yrittäminen ei sitten ole yleistynyt, kuten olisi toivottu?

Sosiaalinen yrittäminen on ennen kaikkea pitkäjänteistä työllistämistä ja työelämään valmentamista. Palveluksessa olevista työntekijöistä vähintään 30 prosenttia pitää olla vajaakuntoisia ja pitkäaikaistyöttömiä, jotka tarvitsevat yleensä keskimääräistä enemmän tukea ja rinnalla kulkemista. Monella elinkeinonharjoittajalla ei ole osaamista eikä valmiuksia toimia työhön opastajana ja valmentajana. Sosiaalisen yrityksen status ei myöskään tuo tiettyjen julkisten tukien lisäksi muita etuja alan muihin toimijoihin verrattuna. Tämän takia sosiaalista työllistämistä ja liiketaloudellisesti kannattavaa elinkeinotoimintaa ei ole vielä monessakaan yrityksessä onnistuttu sovittamaan yhteen.

  

IntoPajat ry:tä on myös jo useita vuosia kannustettu ja osin myös ohjattu perustamaan sosiaalista yritystä. Tavoitteena on ilmeisemmin ollut yhdistyksen työpalvelutoiminnan monipuolistaminen ja uusien työpaikkojen luominen valmentautujille. Ideana hyvä, mutta valitettavasti vielä toistaiseksi taloudellisesti liian riskialtista. Laki sosiaalisista yrityksistä on muuttumassa ja toivoa sopii, että uudistukset tuovat lisää taloudellisia kannustimia yrityksille ja siten mahdollistavat uusien sosiaalisten yritysten syntymisen eri aloille.

Avainsanat: sosiaalinen, yrittäminen, osatyökykyinen, työllistäminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini