Päivän ruoat

Kinkku-pekonipasta 6.30 EUR
Purjo-perunasosekeitto 5.00 EUR

Ajankohtaista

22.6.2016 Kesän aukioloajat Lue lisää »   15.6.2016 Into-päivä Lue lisää »   14.3.2016 Korjausompelu Lue lisää »

Lounasruokala ja kahvila, aukioloajat

Kahvila Ma - To 9.00 - 14.00, Pe 8.00 - 13.00 Lounas Ma - To 11:00 - 13:00, Pe 11.00 - 12.30 Osoite: Tarkastamonkuja 3!

Yhteystiedot

IntoPajat ry
Tarkastamonkuja 3
55800 Imatra

p. 040 538 1860
[email protected]

Henkilöstön yhteystiedot löytyvät yhteystiedot välilehdestä.

Blogi

Porinoita pajalta

Työpajalta ammattiin

Share |

Perjantai 28.3.2014 klo 11:00 - Mika Salminen


Viime vuonna käynnistynyt nuorisotakuu on herättänyt myös päättäjät kehittämään uusia malleja nuorten aktivoimiseksi ja saamiseksi jatko-opintojen piiriin. Vihdoinkin on ymmärretty että nuoret ovat yksilöitä, joilla jokaisella on omat lähtökohdat ja tarpeet myös opintojen suhteen. Jollekin soveltuu perinteinen teoriapainotteinen opiskelu, kun taas toiselle käytännönläheisempi oppisopimus on ainoa oikea vaihtoehto ammatillisen koulutuksen hankkimiseksi.

Yhtenä vaihtoehtona opintojen suorittamiseksi on jo olemassa avoin ammattiopisto malli. Esimerkiksi Stadin ammattiopisto Helsingissä on käynnistänyt elokuussa 2013 avoimen ammattiopiston. Se tarjoaa ilman opiskelupaikkaa jääneille nuorille sekä keskeyttämisriskissä oleville ammattiopiston opiskelijoille mahdollisuuden opiskella pienryhmissä, työssäoppimalla, oppisopimuskoulutuksessa ja verkkokursseilla. Tavoitteena on, että avoimen ammattiopiston kurssit pystyisi myöhemmin hyväksilukemaan ammattiopinnoissa tai lukiossa.

Samanlaista opintojen suorittamisen mallia on toteutettu IntoPajoilla jo useamman vuoden. Kiinteä ja toimiva yhteistyö Saimaan ammattiopisto Sampo:n kanssa on mahdollistanut monelle opintojensa kanssa painivalle nuorelle apua arjen haasteisiin ja yksilöllistä tukea opintojen loppuun saattamiseksi.   Työpajakoulu on tarjonnut käytännönläheisen opiskelumahdollisuuden työpajaympäristössä. Työpajajakso on suunniteltu niin että mahdollisimman paljon työpajalla saavutetusta osaamisesta on pystytty hyödyntämään ammatillisissa opinnoissa. Työpajakoulu on saanut erittäin hyvää palautetta sekä opiskelijoilta että ammattiopistolta.

Opetushallitus on käynnistänyt opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteiden kehittämistyön jo vuonna 2013. Vielä tänä vuonna oppilaitoksiin lausuntokierrokselle tulevissa uudistusehdotuksissa on työpajatoiminnan merkitystä osana ammatillisia opintoja lähdetty merkittävästi korostamaan. Työpajatoimintaa ollaan ottamassa yhdeksi keskeiseksi osaksi opetussuunnitelmiin. Työvaltaista oppimisen mallia ollaan tuomassa yhdeksi keskeiseksi vaihtoehdoksi opintojen suorittamiseen. Tämä luo uusia mahdollisuuksia työpajojen ja oppilaitosten yhteistyölle.  Uudistusten suurimpana hyötyjänä ovat kuitenkin ne nuoret, joille perinteinen opiskelu luokkaympäristössä ei ole paras oppimisen muoto. Työpajojen tarjoama käytännönläheinen oppimisympäristö voi jatkossa olla yksi varteenotettava vaihtoehto tutkinnon suorittamiseksi ja työelämään siirtymiseksi.

Avainsanat: työpaja   , nuorisotakuu   , ammatillinen koulutus  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini