Päivän ruoat

Broilerikasviskeitto5.00 EUR

Ajankohtaista

6.10.2017Avoimet ovet 12.10.!Lue lisää »22.9.2017Olkkari avattu!Lue lisää »30.8.2017PalveluseteliLue lisää »

Lounasruokala ja kahvila, aukioloajat

Kahvila Ma - To 9.00 - 14.00, Pe 8.00 - 13.00Lounas Ma - To 11:00 - 13:00, Pe 11.00 - 12.30  Osoite: Tarkastamonkuja 3

Yhteystiedot

IntoPajat ry
Tarkastamonkuja 3
55800 Imatra

Vaatekierrätys, Partex-paja
Tiilitehtaankatu 28
Vuoksenniska, Imatra
Avoinna: ma-pe klo 9-17

sposti: toimisto@intopajat.fi

Henkilöstön yhteystiedot:
löytyvät yhteystiedot välilehdestä.

Blogi

Porinoita pajalta

Työpajalta ammattiin

Perjantai 28.3.2014 klo 11:00 - Mika Salminen

Viime vuonna käynnistynyt nuorisotakuu on herättänyt myös päättäjät kehittämään uusia malleja nuorten aktivoimiseksi ja saamiseksi jatko-opintojen piiriin. Vihdoinkin on ymmärretty että nuoret ovat yksilöitä, joilla jokaisella on omat lähtökohdat ja tarpeet myös opintojen suhteen. Jollekin soveltuu perinteinen teoriapainotteinen opiskelu, kun taas toiselle käytännönläheisempi oppisopimus on ainoa oikea vaihtoehto ammatillisen koulutuksen hankkimiseksi.

Yhtenä vaihtoehtona opintojen suorittamiseksi on jo olemassa avoin ammattiopisto malli. Esimerkiksi Stadin ammattiopisto Helsingissä on käynnistänyt elokuussa 2013 avoimen ammattiopiston. Se tarjoaa ilman opiskelupaikkaa jääneille nuorille sekä keskeyttämisriskissä oleville ammattiopiston opiskelijoille mahdollisuuden opiskella pienryhmissä, työssäoppimalla, oppisopimuskoulutuksessa ja verkkokursseilla. Tavoitteena on, että avoimen ammattiopiston kurssit pystyisi myöhemmin hyväksilukemaan ammattiopinnoissa tai lukiossa.

Samanlaista opintojen suorittamisen mallia on toteutettu IntoPajoilla jo useamman vuoden. Kiinteä ja toimiva yhteistyö Saimaan ammattiopisto Sampo:n kanssa on mahdollistanut monelle opintojensa kanssa painivalle nuorelle apua arjen haasteisiin ja yksilöllistä tukea opintojen loppuun saattamiseksi.   Työpajakoulu on tarjonnut käytännönläheisen opiskelumahdollisuuden työpajaympäristössä. Työpajajakso on suunniteltu niin että mahdollisimman paljon työpajalla saavutetusta osaamisesta on pystytty hyödyntämään ammatillisissa opinnoissa. Työpajakoulu on saanut erittäin hyvää palautetta sekä opiskelijoilta että ammattiopistolta.

Opetushallitus on käynnistänyt opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteiden kehittämistyön jo vuonna 2013. Vielä tänä vuonna oppilaitoksiin lausuntokierrokselle tulevissa uudistusehdotuksissa on työpajatoiminnan merkitystä osana ammatillisia opintoja lähdetty merkittävästi korostamaan. Työpajatoimintaa ollaan ottamassa yhdeksi keskeiseksi osaksi opetussuunnitelmiin. Työvaltaista oppimisen mallia ollaan tuomassa yhdeksi keskeiseksi vaihtoehdoksi opintojen suorittamiseen. Tämä luo uusia mahdollisuuksia työpajojen ja oppilaitosten yhteistyölle.  Uudistusten suurimpana hyötyjänä ovat kuitenkin ne nuoret, joille perinteinen opiskelu luokkaympäristössä ei ole paras oppimisen muoto. Työpajojen tarjoama käytännönläheinen oppimisympäristö voi jatkossa olla yksi varteenotettava vaihtoehto tutkinnon suorittamiseksi ja työelämään siirtymiseksi.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työpaja, nuorisotakuu, ammatillinen koulutus

Nuorisotakuu; mahdollisuus vai lisärasite?

Maanantai 24.3.2014 klo 8:52 - Mika Salminen

Nuorisotakuu lanseerattiin vuoden 2013 alussa suurin odotuksin ja mahtavin mainoskampanjoin.  Suurena tavoitteena oli ilman työtä tai koulutusta olevien nuorten ammattitaidon lisääminen sekä työllisyyden edistäminen.  Peruskoulun päättäneille nuorille luvattiin jatko-opintopaikka sekä lisää koulutusmahdollisuuksia. Nuorten työllistymistä edistettiin työnantajalle maksettavalla palkkatuella. Erityistä tukea tai yksilöllistä ohjausta tarvitseville luvattiin lisää työpajapaikkoja. Kovat odotukset, mutta mitä sitten saatiin…

Nuorten tietoisuus uusista palveluista ja tarjolla olevista mahdollisuuksista kyllä lisääntyi ja sitä kautta nuorten kiinnostus esimerkiksi työpajatoimintaa kohtaan kasvoi. Nuorten ohjaaminen erilaisiin työllistämistoimenpiteisiin myös tehostui. Nuorten työllistymisen haasteet myös nostettiin vuoden aikana pinnalle niin paikallisesti kuin valtakunnan tasollakin.  

Aivan kaikki ei kuitenkaan mennyt ensimmäisenä vuonna kuten siinä kuuluisassa suomenruotsalaisessa viihdeohjelmassa. Ministeriö oli kyllä varannut lisärahaa nuorisotakuuta varten, mutta jostain syystä niitä ei riittänyt nuorisotakuuta ruohonjuuritasolla toteuttaville tahoille. Vaatimukset ja velvoitteet nuorten työllistämiseksi ja ammatillisen osaamisen kehittämiseksi kasvoivat, mutta resursseja ei juurikaan lisätty.

Monelle järjestötoimijalle nuorisotakuusta muodostui uusi lisävelvoite, joka rasitti jo muutenkin tiukkaa taloutta. Nuorisotakuun tavoitteet ja toimenpiteet ovat erittäin hyvät. Se tarjoaa nuorille lisätukea ja uusia mahdollisuuksia päästä kiinni opintoihin ja työelämään, joten  toivoa sopii myös taloudellisten resurssien kohdentuvan jatkossa enemmän ruohonjuuritasolle, jossa tilastoissa näkyvä työ tehdään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nuorisotakuu, koulutus, työpajatoiminta